SENSATIE EN SENSUALITEIT. RUBENS EN ZIJN ERFENIS

print

Datum 25/09/2014 - 04/01/2015

Met Sensatie en sensualiteit gaan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, BOZAR Brussel en de Royal Academy of Arts London op zoek naar de artistieke erfenis van Peter Paul Rubens.

Peter Paul Rubens is de invloedrijkste meesters uit onze contreien. Hij was een groot voorbeeld voor kunstenaars als Rembrandt, Murillo, Delacroix, Renoir en Kokoschka. Zelfs in het oeuvre van Picasso vinden we referenties naar zijn werk terug. Vandaag kennen we hem vooral als schilder van de katholieke kerk en absolutistische vorsten. Maar er bestaat ook een minder plechtstatige Rubens: een schilder van familieportretten, landschappen en herderstaferelen. Van boerendansen en liefdestuinen. Een poëtische Rubens, die aan de wieg stond van rococo, romantiek en impressionisme. Rubens als schepper van sensatie en sensualiteit.

Voedingsbodem voor internationaal talent

Heel wat getalenteerde kunstenaars bewonderden en benijdden Rubens’ coloriet, zijn composities en zijn schilderstechniek. In zijn werk vonden ze een rijke voedingsbodem waarop ze hun eigen oeuvre konden uitbouwen. Franse schilders als Cézanne en Delacroix voelden zich daarbij vooral aangetrokken door de erotiek en de poëzie in zijn kunst. Duitse en Zwitserse kunstenaars als Corinth en Böcklin door zijn levenskracht. Spanjaarden verkozen zijn religieuze werk, terwijl Constable en Reynolds zich in Engeland spiegelden aan zijn portretten en landschappen.

De tentoonstelling Sensatie en sensualiteit deelt de artistieke erfenis van Peter Paul Rubens op in zes thema’s: geweld, macht, lust, compassie, elegantie en poëzie. Curator Nico Van Hout ging voor elk van die thema’s op zoek naar verbanden tussen werk van Rubens en de vele kunstenaars die na hem kwamen. De expo toont meer dan 160 kunstwerken, waaronder uitzonderlijke bruiklenen uit het Prado (Madrid), de Metropolitan Museum (New York), de National Gallery (Washington), de Neue Pinakothek (München) en de Nasjonalgalleriet (Oslo). Naast schilderijen en tekeningen van Rubens en zijn navolgers zal je er ook prenten kunnen zien die het oeuvre van de Antwerpse meester over de vier windstreken verspreid hebben.

Rubens in Zaal Z

Naar aanleiding van die expo staat het najaarsnummer van Zaal Z volledig in het teken van de Antwerpse grootmeester. In een interview met Patrick De Rynck diept curator Nico Van Hout het thema van zijn expo uit. Je kan het Rubensnummer van Zaal Z online doorbladeren. 

 

Een tentoonstelling van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, de Royal Academy of Arts Londen en BOZAR (Paleis voor Schone Kunsten) Brussel.

share

Sensatie en Sensualiteit. Rubens en zijn erfenis

 • Peter Paul Rubens, Pan en Syrinx (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Peter Paul Rubens, Pan en Syrinx

 • Peter Paul Rubens, Venus Frigida (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Peter Paul Rubens, Venus Frigida

 • Eugène Delacroix, Christus aan het kruis (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Eugène Delacroix, Christus aan het kruis

 • Peter Paul Rubens, De Andriërs (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Peter Paul Rubens, De Andriërs

 • Edwin Landseer, De jacht van Chevy Chase (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Edwin Landseer, De jacht van Chevy Chase

 • Anthony van Dyck, Een Genuese edelvrouw en haar zoon (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Anthony van Dyck, Een Genuese edelvrouw en haar zoon

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50