Alle artikels

"Het leukste aan onze job? Koerieren!"

Team

Museummedewerkers stellen zichzelf voor. Een blik op de bedrijvigheid achter de museummuren, in de aanloop naar het nieuwe museum.

Dit interview verscheen eerder in ons museummagazine ZAAL Z.

Lees meer
Portret Fleur van Paassen en Karen Daghelet
Foto: Jacques Sonck

  • Wie? Fleur van Paassen & Karen Daghelet
  • Functie? Registrator
  • Hoe lang actief in het museum? Fleur 9 jaar -  Karen 8 jaar

Wat doe je? 

"Wij staan in voor de registratie en praktische organisatie van alle bruiklenen. Nu het museum gesloten is, zijn er vooral uitgaande bruiklenen. Zo blijft een deel van de collectie zichtbaar voor het publiek."

 

Karen: "Ik bied ook administratieve ondersteuning voor de herinrichting: het bewerken van plannen, occasioneel het maken van 3D-simulaties om onderdelen van de vaste opstelling of toekomstige tentoonstellingen in beeld te brengen."

 

Fleur: "Eén dag in de week help ik in het restauratieatelier. Daar werken ze met z’n allen hard aan het conservatieplan, om alle werken zo goed mogelijk te kunnen tonen bij de heropening."

Wat is het leukste aan je job?

In koor: "Koerieren! Bij een transport, installatie of afbouw van een tentoonstelling moet een koerier erop toezien dat onze werken de gewenste behandeling krijgen. Dankzij dit aspect van onze job behouden we het rechtstreekse contact met de collectie. Behalve dat je vaak op leuke plekken terechtkomt is het ook heel boeiend en leerzaam te zien hoe het er in de interne keuken van andere musea aan toegaat."

Zijn er aspecten aan de job die je minder goed liggen?

Karen: "Ik ben niet zo’n enthousiaste briefschrijver. Gelukkig kan ik gebruik maken van sjablonen om dit deel van mijn takenpakket vlotter te laten verlopen."

 

Fleur: "Af en toe zit ik een hele dag achter mijn bureau voor administratief werk, dat is niets voor mij. Ik heb afwisseling nodig en ben daarom blij dat al mijn weken er anders uitzien."

Hoogtepunt in je carrière bij het museum?  

Karen: "Bij mijn aanstelling als registrator mocht ik als verwelkoming op onze dienst een bruikleen naar Japan begeleiden, een zeer boeiende ervaring."

 

Fleur: "Te veel om op te noemen! Voor mij is dat toch het contact met leuke collega’s in het museum en daarbuiten."

Jullie lievelingskunstwerk?

"Onlangs kocht de Koning Boudewijnstichting Perlefine van Oscar Jespers voor het KMSKA, een prachtig vrouwenhoofd in wit marmer. Het wordt bij de heropening opgenomen in onze vaste presentatie."

Blij dat je in een museum werkt?

"Jazeker, het is heel fijn met mensen te werken die begaan zijn met het museum en de collectie. Onze collega’s en wijzelf doen onze job graag en we voelen ons bevoorrecht om voor het KMSKA te werken. We kunnen alleen niet wachten tot het weer opengaat. Na al die jaren missen we het gevoel voor een “open” museum te werken. En we worden er een beetje moe van telkens weer te moeten uitleggen wat we doen in een dicht museum, haha."

 

Gratis museummagazine

Laat je verrijken en lees ons gratis magazine ZAAL Z. Met interviews, kunstwerken en meer.

Abonneer je nu