Portretfoto Johan Willems

"Elk kunstwerk is uniek"

Een museummedewerker stelt zichzelf voor. Een blik op de bedrijvigheid achter de museummuren, in de aanloop naar het nieuwe museum.

Tekst: Véronique Van Passel
Portretfoto: Jacques Sonck

Dit interview verscheen eerder in het winternummer van ZAAL Z.

Abonneer je op ZAAL Z

  • Wie? Johan Willems
  • Functie? Technisch assistent, depotbeheerder & behoudsmedewerker
  • Hoe lang actief in het museum? 12 jaar

Wat doe je? 

Johan: "Ik ben gebouwverantwoordelijke van onze site in de haven: een depot, een restauratieatelier, een houtbewerkingsatelier, een kantoorgedeelte en een laad- en loskade. Als depotbeheerder zorg ik ervoor dat de collectie in het interne en externe depot in de best mogelijke omstandigheden wordt bewaard qua temperatuur en luchtvochtigheid. En zonder ongedierte."

 

"Mijn taak als behoudsmedewerker bestaat er onder meer uit kunstwerken te verplaatsen, lijsten te verstevigen en klimaatboxen te maken voor klimaatgevoelige panelen. En ik assisteer ook bij de kunsttransporten. Ik let erop dat een kunstwerk ingepakt en ingeladen wordt volgens de regels van de kunst. Af en toe reis ik mee als koerier."

Wat vind je plezierig aan je job?

Johan: "De afwisseling. Elk kunstwerk is uniek. Bij een probleem is er dus geen standaardoplossing. Ik vind het bijzonder prettig en leerrijk om een beslissing af te wegen met mijn collega’s. Naast onze drie vaste restauratoren werken hier heel wat freelancers, stagiairs en tijdelijke medewerkers, met allemaal eigen standpunten. Zo krijg je veel ideeën."

Zijn er taken die je minder goed liggen?

Johan: "Vergaderen! (lacht). Veel hangt natuurlijk af van wie de vergadering trekt. Ik hou niet van oeverloos palaveren."

Hoogtepunt in je carrière in het museum? 

Johan: "Mijn promotie van nachtwaker, vóór de sluiting, naar depotbeheerder. Dat geeft zoveel meer voldoening… Ik zie ook veel meer mensen. Toen ik depotbeheerder werd, was mijn voorganger al even met pensioen. Hij is een paar keer langs geweest om me wegwijs te maken in materialen en toepassingen. Hij leerde me de tricks of the trade, zoals hoe je gelaagd glas moet snijden."

 

Ik kom gemiddeld eens in de maand in het museumgebouw op ‘t Zuid. Het jeukt dan om te gaan kijken hoe het geheel evolueert."

Johan Willems

Het minst leuke moment?

Johan: "Voor ik depotbeheerder werd, heb ik even meegedraaid in de bibliotheek. Een fijne plek, maar niet echt iets voor mij. Voordeel was dat ik door overdag te werken meer bij mijn kinderen kon zijn."

Je lievelingskunstwerk? 

Johan: "Het museumgebouw zelf! Dat wordt dan nog eens “verrijkt” door de verbouwing. Straks krijg je twee kunstwerken in één: oude kunst plus een hedendaags kunstwerk. In tegenstelling tot de collega’s kom ik als beheerder van het interne depot gemiddeld eens in de maand in het gebouw op ‘t Zuid. Het jeukt dan om te gaan kijken hoe het geheel evolueert."

Blij dat je in een museum werkt?

Johan: "Ja! Na twaalf jaar is het echt m’n vertrouwde omgeving. We vormen één grote museumfamilie. En hoewel ik geen grote kunstkenner ben, apprecieer ik onze mooie kunstcollectie. Alleen jammer dat ik door mijn job vooral naar de technische kant kijk. Wanneer ik naar een tentoonstelling ga, draai ik de knop om en probeer onbevangen te kijken."

Gratis museummagazine

Laat je verrijken en lees ons gratis magazine ZAAL Z. Met interviews, kunstwerken en meer.

Abonneer je nu