Alle artikels

Job met variatie

Team

Museummedewerkers stellen zichzelf voor. Een blik op de bedrijvigheid achter de museummuren, in de aanloop naar het nieuwe museum.

Dit interview verscheen eerder in ons museummagazine ZAAL Z.

Test: Karen Daghelet

Lees meer
Portret van Rit Michiels en Annick Himschoot door Jacques Sonck
Foto: Jacques Sonck

  • Wie? Rit Michiels & Annick Himschoot
  • Functie? Medewerkers directiesecretariaat
  • Hoe lang al in het museum? Rit 14 jaar - Annick 20 jaar

Wat doe je?

Rit: “Ik houd me onder meer bezig met de post, klassementen, een deel administratie bij overheidsopdrachten en een deel bij de personeelsdienst. Wij werken ook heel ondersteunend voor iedereen: als collega’s een vergaderzaal of een fiets nodig hebben, als het water of de koffie op is enzovoort, dan regelen wij dat. Mijn takenpakket is niet duidelijk afgelijnd. Soms weet ik echt niet wat ik ga doen en toch raakt zo’n dag altijd goed vol. Wij doen heel veel klein “dingeskes”. Je kan die niet allemaal opnoemen. Het is wel altijd heel afwisselend.”

 

Annick: “Ik concentreer me vooral op de agenda van de directie en het managementteam. Dat is heel veel puzzelen omdat er meestal zeven agenda’s op elkaar moeten worden afgestemd. Ik ben dan gemakkelijk een halfuur bezig om iets in te plannen. Buitenlandse zendingen worden van a tot z door ons georganiseerd. Wij doen heel veel logistiek à la minute.”

Wat was het meest bijzondere moment dat je hebt meegemaakt in je carrière bij het KMSKA?

Annick: “Toen mijn kinderen bloemetjes mochten afgeven aan de toenmalige prinses Mathilde bij de opening van de tentoonstelling Kinderen op hun mooist in 2001. Dat was een speciaal moment. Ik moest de bloemen toen discreet bestellen, omdat het bezoek volgens het protocol niet op voorhand geweten mocht zijn. De kleuren moesten trouwens een beetje afgestemd zijn op de kleding van de prinses.”

Ik kijk het meest uit naar opnieuw fysiek aanwezig zijn in het museum. Ik heb het idee dat ik daar meer adem heb.

Rit Michiels

Waar kijk je het meest naar uit na de heropening van het museum?

Rit: “Fysiek aanwezig zijn in het museum. Dat is dag en nacht verschil om te werken. Ik heb het idee dat ik daar meer adem heb. De ruimtes zijn daar zoveel groter.”

 

Annick: “Ik was ook al vanaf dag één aan het aftellen om terug te keren naar het museum. Het werk en de collega’s bleven hetzelfde, maar ik stond ervan versteld hoe belangrijk de locatie is.”

Wat vinden jullie het leukste aan jullie job?

Eensgezind: “De variatie en het contact met iedereen van het museum, ook op de externe locaties.”

Jullie favoriete kunstwerk?

Annick:Badkoets op het strand van James Ensor door de connectie met de zee. Ik heb ooit voor Museummedewerkers kiezen kunst, een publicatie van het KMSKA uit 2000 waarvoor de collega’s mochten poseren bij hun favoriete kunstwerk, het schilderijtje mogen vasthouden. Dat was wel bijzonder.”

 

Rit:De Intrige van Ensor. Het idee hierachter is voor mij dat heel veel mensen een masker op hebben en daardoor lelijk worden.”

Gratis museummagazine

Laat je verrijken en lees ons gratis magazine ZAAL Z. Met interviews, kunstwerken en meer.

Abonneer je nu