Alle artikels

Werfbeelden die doen wegdromen

Verbouwing

Het bouwverlof staat voor de deur. Voor het zover is, sturen we werffotografe Karin Borghouts nog eens naar de museumwerf. Dat levert prachtige beelden op die ons doen dromen van het nieuwe museum.

Lees meer
Zicht op een gerestaureerde museumzaal

Net als jullie moeten wij nog even geduld hebben. Voor we de deuren kunnen openen moet onze klimaatinstallatie een jaar lang proefdraaien en komt er nog een mozaïekvloer ter hoogte van de ingang. Verder moeten de museumzalen nog officieel opgeleverd worden en zal de De Keyserzaal, onze indrukwekkende traphal, onder handen worden genomen. Pas dan kunnen we met de inrichtingswerken en daarna de inhuizing van de kunst beginnen. We gaan nog een drukke periode tegemoet!

De Rubenszaal van het museum
Rubenszaal Foto: Karin Borghouts

Ondertussen in de Rubenszaal

De muren zijn geschilderd, de vloer is geboend en de iconische museumbanken staan terug op hun plaats. Wat moet er nog gebeuren? De sierlijsten aan het plafond krijgen nog gouddecoraties, de scenografie moet nog worden uitgevoerd en uiteraard moeten de monumentale werken van Rubens nog op hun plaats gehangen worden. Voor het zover is moet de klimaatinstallatie een jaar lang proefdraaien.  

Blik op de Rubenszaal vanuit verschillende hoeken
Rubenszaal Foto's : Karin Borghouts

De doorgang van de Rubenszaal naar de achterliggende Van Dyckzaal is breder geworden. Dat komt omdat er tussen deze zalen een doorsteek zit om ongemerkt van de ene kant van het nieuwe museumgedeelte naar de andere kant te wandelen.

 

Tijdens de werkzaamheden ontdekte de aannemer historische zuilen die verstopt zaten in valse wanden. Die zijn intussen in ere hersteld. 

Zicht op een gerestaureerde museumzaal
Historische zaal Foto: Karin Borhouts
Zicht op een gerestaureerde museumzaal
Herontdekking van de zuilen Foto: Karin Borghouts

Opnieuw in het parcours

Voor de renovatiewerken was deze lange ruimte afgesloten voor het publiek. Wanneer het museum de deuren opnieuw opent zal deze galerij opnieuw deel uitmaken van het museumparcours. We zijn blij dat de historische zalen hun originele kleuren terugkregen. 

Zicht op een gerestaureerde museumzaal
Straks weer toegankelijk Foto's: Karin Borghouts
Aan de toegangsdeuren van het museum
Ter hoogte van de toegang

Foto: Karin Borghouts

Nog veel werk

 

Hier is nog veel werk aan de winkel. Op deze plaats - bovenaan de trappen van het museum - komt een nieuwe mozaïekvloer die nog geplaatst moet worden.

 

Bezoekers die minder mobiel zijn, kunnen de monumentale museumtrappen vermijden door gebruik te maken van de bezoekerslift die je van het plein naar de mozaïek brengt. 

 

Zicht op de inkomhal
In de inkomhal Foto: Karin Borghouts
Zicht op de leeszaal van de bibliotheek
In de leeszaal Foto: Karin Borghouts

De prachtige lusters die de inkomhal zullen verlichten, hangen al op hun plaats. Voor het zover is moet de trappenzaal van het museum nog grondig onder handen worden genomen.

 

Vanuit de museumshop zal je kunnen binnenkijken in de leeszaal van de museumbibliotheek. De boekenkasten staan er al, nu de vloer nog!

Mis niets van de verbouwing

Kom alles te weten over de verbouwing van het KMSKA

Ontdek het hier