Bibliotheek en Archief


De bibliotheek van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen ondersteunt onderzoek en is toegankelijk voor iedereen. Het archief bewaart gegevens over het museum vanaf het prille begin tot nu. Tijdens de verbouwing van het museumgebouw verwelkomen de bibliotheek en het archief je op het Kievitplein, achter het Centraal Station.

Lees meer
Schilderij Vrouw in het zwart een krant lezend van Rik Wouters

Collecties raadplegen

De collectie van de KMSKA bibliotheek sluit aan bij de museumcollectie. Je vindt er informatie over Westerse beeldende kunsten van de 14de eeuw tot het eind van de 20ste eeuw. De online catalogus omvat 100.000 titels die staan voor meer dan 140.000 boeken, tijdschriften en catalogi.

Het museumarchief beheert niet alleen het archief van de museumwerking (sinds 1816), maar ook privéarchieven van kunstenaars, kunsthistorici en mecenassen uit de 19de en 20ste eeuw.

Voor je deze collecties kan raadplegen, bekijk je best onze online catalogus met publicaties en archiefstukken.
Online catalogus

Blijf verbonden

Bezoekadres

KMSKA bibliotheek en archief 
Lange Kievitstraat 137
B-2018 Antwerpen
T +32 (0)3 224 95 81
archibib@kmska.be 

 

De leeszaal is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. 

Openingsuren

Maandag tot en met vrijdag

09:00 - 12:00
13:00 - 16:00

 
Gesloten op wettelijke feestdagen en van 21 december tot en met 2 januari. Boeken die voor donderdag 17 december om 09.00 worden aangevraagd, kunnen nog worden opgehaald op vrijdag 18 december.

Leeszaal

De leeszaal herneemt op dinsdag 2 juni haar publieke werking. We nemen de nodige voorzorgsmaatregelen tegen COVID-19.

 

Bekijk alle maatregelen

 

Hoe gebruik je de bibliotheek- en archiefcollecties?

Heb je in de catalogus gevonden wat je zoekt? Dan kan je de gewenste documenten aanvragen. Voor de bibliotheek gebeurt dit vanuit de catalogus, voor het archief via een e-mail naar archibib@kmska.be. Omdat het niet mogelijk is publicaties of archiefstukken te ontlenen, leveren we zoveel mogelijk digitaal.

 

Wil je de documenten in de leeszaal komen raadplegen, dan kan je hiervoor een afspraak maken, eveneens op archibib@kmska.be.

 

 • Bibliotheekpublicaties aanvragen

  Ben je al ingeschreven in de bibliotheek? Dan kan je vanuit de online catalogus rechtstreeks publicaties aanvragen. Nog niet ingeschreven? Registreer je via de link hieronder. Na bevestiging kan je in de catalogus inloggen en publicaties aanvragen.

  Wij verwittigen je zodra de gevraagde materialen in de leeszaal voor je klaarliggen. Aangezien we de documenten uit een extern depot moeten ophalen, kan dit enkele dagen duren. Je krijgt bericht als de gevraagde materialen in de leeszaal aanwezig zijn.

  Registreren
  Schilderij Jan Gaspar Gevartius van Peter Paul Rubens
  Peter Paul Rubens Jan Gaspar Gevartius
 • Archiefstukken aanvragen

  Heb je in de archiefinventaris gevonden wat je zoekt? Dan kan je het gewenste stuk met de juiste referentie per e-mail aanvragen.

  Archiefstuk aanvragen
  Schilderij De twee lentes van Gustave Van De Woestyne
  Gustave Van De Woestyne De twee lentes
 • Informatie aanvragen

  Nood aan meer informatie over een bepaald onderwerp? Laat het ons weten. Sommige documenten kunnen we ook elektronisch toesturen.

  Stel je vraag
  Schilderij Kaartspelers van Theodoor Rombouts
  Theodoor Rombouts Kaartspelers
Schilderij Jan Gaspar Gevartius van Peter Paul Rubens
Jan Gaspar Gevartius Peter Paul Rubens
Schilderij De twee lentes van Gustave Van De Woestyne
De twee lentes Gustave Van De Woestyne
Schilderij Kaartspelers van Theodoor Rombouts
Kaartspelers Theodoor Rombouts