Het KMSKA trekt dit jaar alle registers open
In 2024 pakt het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) uit met een boeiende mix van expo’s, evenementen en activiteiten. Op de agenda staan onder meer tentoonstellingen over de prenten van Peter Paul Rubens en Jules Schmalzigaug, de eerste solotentoonstelling van Antwerps kunstenaar Jef Verheyen in eigen stad en één van de grootste Belgische Ensor-tentoonstellingen sinds 1999.
Verder verwondert het KMSKA met een krasse finissage, een monumentale restauratie op zaal, twee nieuwe Artists in Residence en kunstzinnige interventies op donderdagavond.
Krasse Koppen Finissage
18.01.2024
Op 18 januari sluit het KMSKA zijn eerste grote expo sinds de heropening af. Krasse Koppen krijgt een feestelijke finissage tijdens KMSKA LAAT. Op het programma: muziek, dans en een intieme tête-à-tête met de koppen van Quinten Massijs, Bruegel, Rubens, Brouwer en Rembrandt. Een kleurrijke beleving voor jong en oud. Maar vooral de allerlaatste kans om doorheen de expo te flaneren en oog in oog te staan met 76 Krasse Koppen waaronder het Meisje met de rode hoed van Vermeer.
National Gallery of Art, Washington DC - Meisje met de rode hoed, Johannes Vermeer
Rubens en Jegher - Rust tijdens de vlucht naar Egypte
Zwart op wit. Rubensgrafiek uit de KMSKA-collectie
26.01.2024 - 28.04.2024 (Prentenkabinet KMSKA)
Rubens’ roem verspreidde zich snel en tot ver buiten Europa. Dat dankte hij niet alleen aan zijn schilderijen, maar ook aan de vele prenten die hij van zijn werken liet maken. Inderdaad: ‘liet maken’. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Albrecht Dürer liet Rubens het snijden van zijn prenten aan anderen over. Weliswaar onder streng toezicht. Rubens had de gewoonte om eigenhandig de drukproeven te controleren, met pen te corrigeren of met verf te retoucheren. Hierop baseerde de graveur of houtsnijder zich om de koperplaat of het houtblok verder te verfijnen. Het KMSKA bezit meer dan 700 Rubensprenten. Van voor én na zijn dood. In deze expo maakt u kennis met het talent van de graveurs om Rubens’ werken feilloos te vatten in zwart en wit. Stuk voor stuk meesterwerken, gepresenteerd in de intieme sfeer van het prentenkabinet.
Studio Rubens
Het hele jaar door kunnen bezoekers in de Rubenszaal een blik werpen op de restauratie van Rubens’ Tronende Madonna omringd door heiligen. Na het scannen van het doek en de reiniging van het oppervlak start in 2024 een nieuwe fase: de vernisafname. Restauratoren gaan op de immense stelling in de weer met solventen en wattenstaafjes. Verschillende restauratoren nemen tegelijk andere zones voor hun rekening. Een monnikenwerk dat je live kan meevolgen. In februari maakt de Universiteit Antwerpen ook de resultaten bekend van hun onderzoek op dit kolossale werk met de macro-XRF-scanner.
foto door Sanne De Block - Scan Tronende Madonna omringd door heiligen
Collectie FOMU Antwerpen - Jef Verheyen, Filip Tas
Jef Verheyen. Venster op het oneindige
23.03.2024 – 18.08.2024 (in samenwerking met M HKA en Jef Verheyen Archief)
Zó belangrijk voor de Europese kunstwereld en toch relatief onbekend in België: de Vlaamse kunstenaar Jef Verheyen (1932-1984) keert terug naar Antwerpen. Veertig jaar na zijn overlijden presenteert het KMSKA de eerste solotentoonstelling van deze illustere moderne meester in een museum in zijn thuisstad. Een primeur.
In de expo ontdekt de bezoeker een boeiend spel van licht en donker, van vorm en kleur. Dankzij baanbrekend onderzoek van het M HKA krijgt Verheyens experimentele zoektocht naar leegte vorm. Een zoektocht die ook vandaag nog relevant is. Daarom worden de werken van Verheyen niet enkel in dialoog of confrontatie geplaatst met zijn voorgangers en tijdgenoten, maar ook met hedendaagse kunstenaars. Prestigieuze bruiklenen van onder andere de Yves Klein Foundation, het Uecker Archiv en de Fondazione Lucio Fontana verrijken de expo en plaatsen Verheyen in een internationaal kader.
What’s The Story?
17.08.2024 - 17.11.2024 en 23.11.2024 - 09.02.2025 (twee edities)
Welke werken van hedendaagse Belgische en internationale kunstenaars zouden jullie in je stoutste dromen toevoegen aan de permanente collectie van het KMSKA? Die uitdagende vraag stelden we aan onze curatoren. Hun antwoord beleef je in twee edities van What’s The Story? Een boeiende zoektocht naar de kunst van vandaag die mensen raakt, verrast en bevraagt. Verwacht je aan een intrigerende exploratietocht doorheen de lege Ensor-zalen. Waar je misschien wel oog in oog komt te staan met de meesterwerken van de Ensors van morgen.
What's the story - Brusselmans
Galerie Ronny Van de Velde - Jules Schmalzigaug - Sfeer van kleuren en vorm
James Ensor - De Intrige
Schmalzigaug in het prentenkabinet
27.09.2024 – 12.01.2025
Jules Schmalzigaug is een scharnierfiguur in het Belgische modernisme. Hij maakte het eerste abstracte olieverfschilderij uit de Belgische kunstgeschiedenis. Hij was de eerste Belgische avant-gardekunstenaar die doordrong tot de kern van het Italiaanse en internationale futurisme. En hij behoort met Ensor en Wouters tot de Grote Drie moderne kleurkunstenaars. Het KMSKA had van James Ensor en Rik Wouters al de grootste collectie ter wereld. Sinds kort geldt dat ook voor Jules Schmalzigaug. Ronny en Jessy Van de Velde schonken het museum 43 tekeningen, 4 schetsboeken, een voorstudie, lithografie, een schilderij, persoonlijke foto’s én een archiefverzameling handschriften en brieven. Zijn tekeningen, schetsen en pastels vormen vanaf september de kern van een sfeervolle expo in het prentenkabinet.
Ensors stoutste dromen. Het impressionisme voorbij
28.09.2024 - 19.01.2025
In het najaar van 2024 neemt James Ensor het KMSKA over met één van de grootste Belgische Ensor-tentoonstellingen sinds 1999. In de expo duik je in Ensors wondere universum van woeste visioenen, maskers en satire. We tonen Ensor zij aan zij met werk van internationale kunstenaars die Ensor inspireerden en met wie hij zich wilde meten. Want bovenal wilde Ensor straffer zijn. Radicaler. Zelfs al heetten zijn concurrenten Claude Monet, Edvard Munch of zelfs Jheronymus Bosch en Francisco Goya. De expo maakt deel uit van het Ensorjaar. Vanaf september 2024 belichten verschillende Antwerpse musea het oeuvre van de kunstenaar met een reeks ambitieuze tentoonstellingen. Daarbij ligt de focus op Ensors blijvende relevantie door de kruisbestuiving met hedendaagse kunst, mode en fotografie. Met de grootste Ensorcollectie ter wereld leeft de avant-gardekunstenaar alvast volop verder in het KMSKA.
KMSKA LAAT je kennismaken met twee nieuwe Artists in Residence
Elke donderdagavond
Met KMSKA LAAT houdt het museum op donderdagavond de deuren open tot 22 uur. Deze laatavondformule sloeg in 2023 sterk aan. We maken er daarom ook in 2024 graag een vaste traditie van. Bezoekers genieten weer volop van avondlijke rondleidingen, têtes-à-têtes met Rubens en Fouquet, cocktails en optredens. Het programma van de eerste maanden kent enkele boeiende gasten zoals nieuwe Artist in Residence Elise Caluwaerts. De internationaal gelauwerde operazangeres brengt liederen van Alma Mahler, miskende componiste en echtgenote van Gustav Mahler. Ook Aïda Gabriëls, een grande dame in de muziek-, opera- en theaterwereld, engageert zich voortaan als Artist in Residence bij het KMSKA. Met haar collectief ‘oester’ laat ze zich inspireren door de rijke KMSKA-collectie.
Het volledige programma van KMSKA Laat volgt later. Op kmska.be lichten we alvast een tipje van de sluier voor de eerste maanden.
Naast bovenstaande expo’s en activiteiten neemt het KMSKA in 2024 onder andere ook deel aan Erfgoeddag, Museumnacht, Open Monumentendag, Kunstendag voor Kinderen, Slow Art Day en Dag van de Wetenschap. Ook de vaste museale activiteiten zorgen voor extra beleving. Voor kinderen zijn er De 10, Theater voor de allerkleinsten en Kunstkampen. Het Open restauratieatelier en Curator talks zorgen voor extra verdieping. Open atelier en tekenworkshops stimuleren de creativiteit bij bezoekers. En ook de rondleidingen voor blinden en slechtzienden, Queer tours en Radio Bart blijven vaste waardes. Met familietours en jongerenevents op De Trappen krijgt ons museumaanbod er bovendien twee laagdrempelige activiteiten bij.
NOOT VOOR DE PERS
Beeldmateriaal vind je hier:
Wens je bijkomende informatie over één van bovenstaande projecten of wil je een interview of bezoek aanvragen? Neem dan contact op via onderstaande contactgegevens.
CONTACT
Lore Jans
Pers en PR
E lore.jans@kmska.be
M 0032 476 23 94 73