schilderij
Paul-Gustave van Hecke en zijn vrouw Norine De Schrijver
Frits Van den Berghe
Over dit werk
Object details
- TitelPaul-Gustave van Hecke en zijn vrouw Norine De Schrijver
- Datum1923
- Mediumolieverf op doek
- Afmeting160,6 × 120,4 × 2,1 cm
- Inventaris nummer3268
- Inscriptiesrechts onder: F v d Berghe
Meer over dit werk
Dit monumentale dubbelportret toont Paul-Gustave Van Hecke en zijn vrouw Norine De Schrijver in galakledij. Frits Van den Berghe schildert zijn beschermheer frontaal en dominant. Norine is zittend en in profiel weergegeven. Haar frêle figuur met ranke hals, het modieuze kapsel, opgemaakte gelaat en de stijlvolle jurk trekken de aandacht. Norine stond letterlijk en figuurlijk aan de zijde van haar echtgenoot. Met haar befaamde modehuis Maison Norine hield zij hem financieel overeind in tijden van bankroet.
De logge maar vastberaden olifant, de listige fiere kat en de bevallige naakte vrouw op de achtergrond zijn een vingerwijzing naar de figuren op het voorplan. Achter het hoofd van de massieve figuur is nog een vaag motief. Is het een exotische plant of de staart van een walvis?
Door de uitwerking van de achtergrond heeft het kunstwerk een schakelfunctie binnen het oeuvre van de kunstenaar. De hier nog realistische motieven kondigen de overgang aan van expressionisme naar surrealisme.
Galeriehouder, literator, essayist en kunstmecenas Paul-Gustave Van Hecke heeft Frits Van den Berghe vanaf de jaren 1920 tot aan diens overlijden gesteund. Samen met Gustave De Smet werd hij in 1923 ‘huisbewaarder’ in Van Heckes villa Malpertuis in Afsnee, waar beiden gratis konden verblijven. Dankzij het maandloon dat ze van hun promotor kregen konden ze zonder financiële zorgen schilderen. Tijdens deze onbekommerde tijd vond de volle doorbraak naar het expressionisme plaats. Frits Van den Berghe schilderde er enkele van zijn beste werken.
De internationale doorbraak van de Vlaamse expressionisten werd mogelijk gemaakt door André de Ridder en Paul-Gustave Van Hecke. In Brussel starten zij in 1920 de galerie Sélection en het gelijknamige tijdschrift. Dit dubbelportret uit 1924 is een goede illustratie van de stijl die de Brusselse galerie promootte: robuuste kracht in samenspraak met verfijning en elegantie. Of hoe kunstenaars die oorspronkelijk hun inspiratie vonden op het platteland zich plooiden naar de stedelijke elite, van wie het mecenaat onontbeerlijk was.
Verwervingsgeschiedenis
Verzameling Paul-Gustave Van Hecke; gekocht op de veiling La collection de Monsieur V. in Galerie Le Prisme door Alex Salkin en geschonken aan Paul-Gustave van Hecke; verzameling Bernard Giron, in 1965; verzameling Gustave J. Nellens, in 1968; gekocht bij Fine Arts, 1987.
Referenties
Copyright en legaal
Deze afbeelding mag gratis gedownload worden. Voor professioneel gebruik of meer informatie kun je het contactformulier invullen. Lees hier meer.
Download
TIF