Music to the eyes
New EP from Het Zesde Metaal: Meesters. For their new set, the band drew inspiration from six paintings from the museum collection.
Enkele weken geleden hield ‘Artist in Residence’-ensemble STUFF. een livesessie in het museumgebouw. Ze speelden enkele nummers van hun gloednieuwe album voor het eerst live. T(h)reats komt op 12 maart uit. Begin deze week werd het nummer Cumulus alvast losgelaten op het grote publiek. We spraken met bassist Dries Laheye en dj Menno Steensels over die typische 'museumsound'. En over Compositie van Guy Vandenbranden, een werk uit de collectie dat als artwork zal fungeren voor de nieuwe plaat.
Dries: “Dat is een vraag die vaak terugkomt en altijd moeilijk blijft."
Menno: “Het is een samenkomst van verschillende werelden. Het zoeken naar een gemeenschappelijke deler in de vele en diverse interesses. Zonder dat dat echt gedefinieerd moet worden. We laten het gewoon gebeuren. Het is een mengelmoes van verschillende sferen. Instrumentele muziek die niet tot één genre behoort, met respect voor alle genres.”
Dries: “Het museum was toen echt nog in een staat van ruwbouw. Dat maakte de ruimte heel bijzonder. Het is sowieso interessant om je muziek eens in een totaal andere akoestische ruimte te horen. Dat is nu ook het geval met deze opnames. Een prachtige, lange museumzaal met houten vloeren…Dat klinkt fantastisch!"
Dries: “Vooral het bewustzijn dat het heel anders gaat klinken. Zeker deze muziek met drums, dat is niet altijd even simpel. We willen ons vooral laten verrassen. Hoe klinkt de ruimte? Hoe ziet de ruimte eruit? We hadden het werk van Vandenbranden nog niet in het echt gezien, dus dat was eigenlijk ook een verrassing voor ons.”
Dries: “We zijn door het online archief van het museum gegaan en eigenlijk spontaan beginnen zoeken naar werken die bij onze muziek passen. Het is altijd een uitdaging om op één lijn te komen met de vijf leden van de band. We hadden alle vijf voeling het werk van Guy Vandenbranden. Het spreekt tot de verbeelding.”
Dries: “Het is niet te beeldend en niet te abstract. Het is een werk waarbij je kunt wegdromen, maar dat je niet te hard in een bepaalde richting stuurt."
Menno: “We proberen een beeld te zoeken bij de muziek waarvan we het gevoel hebben dat het bij de plaat past.”
Dries: “Ik denk dat het eerder andersom is. De muziek was al heel concreet en zo goed als klaar. Pas dan zijn we op zoek gegaan naar beelden die erbij passen. Dit werk heeft nog steeds iets heel modern. Het ambachtelijke aspect en het moderne karakter van het werk passen bij de muziek. Het feit dat we er allemaal andere dingen in zien, vinden we erg interessant.”
Een prachtige, lange museumzaal met houten vloeren… Dat klinkt fantastisch!
Dries: “Een uitdaging niet echt, omdat we het al eens gedaan hebben. Ik denk eerder een luxe en een eer om in het museum te kunnen spelen. We vinden het fantastisch dat we als Artists in Residence verbonden zijn aan het museum. Gewoon al door de ruimtes wandelen, voelt als een eer. We laten ons graag verrassen door hoe het klinkt en voelt in de ruimte. We zijn ondertussen ook heel extreme dingen gewoon. We hebben in de vuilste kelders en op de grootste podia gespeeld. Het is super dat dat hier nu ook kan.”
Menno: ‘We kijken er natuurlijk heel hard naar uit om weer te kunnen optreden. We zijn ontstaan als een live-project. Dus het live gegeven blijft super belangrijk.”
Dries: “Ik hoop vooral om weer in de chaos van het uitgangsleven te belanden, zoals vroeger. En dat we samenwerkingen kunnen blijven aangaan. We vinden het heel leuk om met het museum iets te kunnen doen. Je leert ervan en daardoor groei je ook. We hopen dat we zo'n kansen blijven krijgen en dat we productief kunnen blijven. We willen elkaar kunnen blijven verrassen.”