Expo

KMSKA, gebouwd voor schoonheid

Vanaf 22 oktober kan je in DE SINGEL naar KMSKA, gebouwd in schoonheid. Een tentoonstelling van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) die een blik werpt achter de schermen van de bouw van het museum. Je ontdekt er hoe het 19e-eeuwse gebouw tot stand kwam en hoe de architecten van toen tot hun ontwerp kwamen. Unieke objecten, foto’s, archiefmateriaal en enkele Vlaamse topstukken nemen je mee naar het ontwerp uit 1884. Ook enkele stukken uit de KMSKA-collectie zien er opnieuw het daglicht.

Gebouwd voor schoonheid

Het KMSKA speelde een belangrijke rol in de stedenbouwkundige ontwikkeling van de nieuwe Antwerpse Zuidwijk. Het museum markeerde de 19de-eeuwse uitbreiding en modernisering van Antwerpen met zijn typische brede lanen, parken en plantsoenen. Het KMSKA past in de rij van markante gebouwen met openbare functies, zoals de Nationale Bank, het Gerechtshof en het Centraal Station. Het zijn stuk voor stuk gebouwen die doordacht werden ingepland en beeldbepalend zijn. Deze evolutie, voltrok zich in tal van Europese steden zoals Berlijn, Wenen en Amsterdam. De tentoonstelling plaatst het KMSKA in dit historisch en internationaal perspectief.

Archief KMSKA

Wedstrijdontwerp Winders 1877 - Archief KMSKA

Archief KMSKA

Affiche inhuldiging 1890. - Archief KMSKA

KMSKA-stukken in DE SINGEL

Naast topstukken uit de VAi-collectie, kan je ook archiefstukken van het KMSKA bewonderen. Speciaal voor deze tentoonstelling verhuisden enkele beeldhouwwerken uit de KMSKA-collectie tijdelijk naar DE SINGEL. In het 19de -eeuwse museumgebouw was beeldhouwwerk innig verbonden met architectuur. Het vertoonde een rijk gamma aan versieringen, reliëfs, bustes, gevelsculpturen en vrijstaande beelden. Heel wat werken sieren vandaag nog steeds de gevels en interieurs van het gebouw. De betrokkenen kunstenaars waren Thomas Vinçotte, Joseph Ducaju, Robert Fabri en Josuë Dupon. Een deel van hun sculpturen bevinden zich anno 2024 in het depot van het museum. In KMSKA, gebouwd voor schoonheid kan je enkele van deze ‘verborgen werken’ bewonderen. Een opvallend stuk is de gipsen buste van Michelangelo, gemaakt door Josuë Dupon. Deze buste heeft een nagel in het voorhoofd. Die diende als hulpmiddel om het beeld nauwkeurig op een groter formaat te reproduceren. Ook te zien zijn kleurrijke tekeningen van architecten Eduard Van Steenbergen en Frans Van Dijk die studies en wedstrijdontwerpen voor museumgebouwen tonen.

Praktisch

  • De expo loopt van 22 oktober 2024 tot 19 januari 2025 in het Vlaams Architectuurinstituut in DE SINGEL
  • Meer info en tickets op vai.be of desingel.be
  • Toegangsprijs €5
  • Openingslezing op 22 oktober om 20:00u in DE SINGEL
  • Nog meer weten? In het kielzog van de tentoonstelling maakte het VAi een erfgoedwandeling met leuke weetjes in de Erfgoedapp. Die voert je langs de architectuur en rijke geschiedenis van het KMSKA en Het Zuid.

Lees verder

Rubens

Blijf verbonden!

Ontvang altijd de laatste nieuwtjes