Onderzoek en restauratie

Lees meer
UA onderzoek naar Christus met zingende en musicerende engelen van Hans Memling

Het KMSKA is het enige Vlaamse museum met een wetenschappelijk statuut. We staan niet alleen in voor het behoud, beheer en uitbouw van de collectie. We voeren ook wetenschappelijke onderzoek naar de werken, gebruikte technieken, kleur en beeldtaal…

Het KMSKA is hét kenniscentrum voor de kunstwerken in de rijke museumcollectie. Ons wetenschappelijk team focust op materiaaltechnisch en kunsthistorisch onderzoek. Via de collectiecatalogus kan je informatie over de werken en hun geschiedenis online consulteren.

Ensor, Rubens & de Antwerpse barok

Met de grootste Ensorcollectie ter wereld spelen we een voortrekkersrol in het onderzoek naar het creatieve proces van James Ensor. In het onderzoek rond Rubens en de Antwerpse barok vormen we een belangrijke spil, samen met onze Antwerpse partners.

 

Zo waren we in het verleden al de drijvende kracht achter Rubensbulletin. In onze bibliotheekcatalogus kan je de jaargangen 2007-2012 online consulteren.  

 

Restauratie

Het restauratieatelier van het museum draait op volle toeren. Een team van restauratoren werkt in een stevig tempo om de kunstwerken uit de collectie te conserveren en te restaureren. Bij de heropening van het museumgebouw moeten ze immers opnieuw schitteren.

Samenwerkingen

Als wetenschappelijke instelling werkt het KMSKA samen met universiteiten, onderzoekscentra, wetenschappelijke werkgroepen en talrijke (internationale) musea. Zo werken we samen met onder andere Universiteit Antwerpen, het Rubenianum en de Vlaamse Kunstcollectie.  

Meer over onderzoek en restauratie

Gwen Borms in het restauratieatelier
KMSKA Backstage: het restauratieatelier

De restauratoren restaureren in grote getale. Gewapend met penselen, pigmenten en wattenstaafjes stomen ze de werken klaar. Kijk mee!

Ontwerpschets voor kleinarchitectuur van Peter Paul Rubens
Op zoek naar Rubens

Rubens. De gigant, de man die alles kon. Of toch niet? KMSKA-onderzoekster Valerie Herremans ontdekte een ander facet van Rubens.

Cupido en Psyche van Jacob Jordaens, na restauratie
De restaurator: het afscheid

Restauratoren Ellen en Jill blikken terug op de voorbije maanden. Hoe verliep de restauratie? En wat was de grootste uitdaging?