All articles

Archaeological research Duke of Alva’s fortress

Read more
Archeologisch onderzoek in de museumtuin

Duke of Alva’s fortress

The study was prompted by the building work being carried out in the garden area. The Fernando bastion, one of five bastions that formed part of the citadel’s defences, was located directly below the museum site. The fortress itself occupied the whole of what is now the Antwerp South district, from the River Scheldt to the Leien and from Marnixplaats to the Bolivarplaats.

 

It was constructed in 1567 on the order of King Philip II of Spain and the Duke of Alva. A bulwark connected the citadel to the Spanish ramparts. The citadel was built to repel attackers and to maintain control over the city. To local people, it was a symbol of oppression. The fortress was demolished in 1874.

Zestiende-eeuwse kaart van Antwerpen
Uit het stadsarchief 16de-eeuwse kaart van de omwalling met citadel van Pauwels Van Overbeke.

The remains of the citadel’s main wall and the Fernando bastion have survived to a depth of five metres. They were clad in brick at the top and in stone below. The archaeologists also uncovered part of the artillery emplacements or casemates on the flank of the Fernando bastion – information that adds to their understanding of the city’s military history. 

Restanten van de hoofdmuur van de citadel
Opgravingen De resten van de hoofdmuur van de citadel en van bastion Fernando zijn tot vijf meter diep bewaard gebleven. Hun façades zijn bovenaan bekleed in baksteen en onderaan in natuursteen. Foto: Karin Borghouts
Bovenaanzicht archeologische opgravingen
Opgravingen Bovenaanzicht van de archeologische opgravingen. Foto: Karin Borghouts

The find represents a unique piece of history, as few examples of 16th-century fortifications have survived in the Low Countries. All the data has been collated for reference during the planned and future works around the museum garden, as this unique heritage must naturally be handled with immense care. The relaying of the gardens will form part of the final phase of the museum renovation.